Je doelgroep bereiken als stichting: 4 tips
Je werkt als stichting of sociaal initiatief voor én met mensen. Maar hoe zorg je dat je de juiste mensen ook echt bereikt? Waar vind je ze, en hoe sluit je communicatie en aanbod goed aan op hun behoeften? We spraken sociaal ondernemers en initiatiefnemers over hun aanpak en bundelden hun vier belangrijkste adviezen.
Tip 1. Test je idee op een klein deel van je doelgroep
Veel initiatieven starten op basis van onderzoek, ervaringen of bestaande methodieken. Ervaren sociaal ondernemers raden aan om met een kleine, representatieve groep te testen - bijvoorbeeld via de Lean Start-up methode. Dit kan laagdrempelig en kostenefficiënt, maar levert waardevolle inzichten op over wat wel en niet werkt.
Je inleven in je doelgroep is belangrijk, maar toetsing in de praktijk is onmisbaar. Behoeften kunnen bovendien snel veranderen. Vraag jezelf regelmatig af: Sluit ons aanbod nog steeds aan op wat mensen écht nodig hebben?
Tip 2. Wees scherp op wie je wílt bereiken
Een heldere doelgroepafbakening helpt je om effectief te blijven. Sociale initiatieven richten zich vaak op meerdere groepen, maar het is belangrijk om keuzes te maken: wie wil je in de kern ondersteunen? En wie niet? Focus betekent niet uitsluiten - het betekent werken met meer effect. Dit helpt niet alleen bij de groei van je organisatie, maar zorgt er ook voor dat je relevant blijft in een dynamische omgeving.
Een scherpe afbakening:
- Helpt je aanbod beter aan te laten sluiten
- Vergroot je impact
- Maakt het makkelijker om focus te houden bij groei
Evalueer je doelgroepanalyse regelmatig. Klopt die nog met de werkelijkheid? Misschien bedien je inmiddels andere groepen, of zijn er betere oplossingen ontstaan elders.
Tip 3. Gebruik meerdere (en passende) kanalen
Of je nu lokaal of landelijk werkt: kijk goed via welke kanalen je je doelgroep bereikt. Dat kan via:
- Je eigen vrijwilligersnetwerk
- Lokale sleutelfiguren of vertrouwenspersonen
- Ervaringsdeskundigen die anderen meenemen
- Online platforms of social media
Sommige initiatieven bereiken jongeren vrijwel uitsluitend via Instagram of TikTok.
Sommige initiatiefnemers die met jongeren werken of alleen digitaal actief zijn, zetten enkel in op social media, bijvoorbeeld Home - Transformers community. Andere kiezen voor persoonlijk contact via scholen of buurthuizen. De kunst is: blijf testen én meten wat echt werkt — en durf te veranderen als dat nodig is. Ontdek hoe andere sociaal initiatiefnemers en ondernemers verschillende kanalen inzetten.
Tip 4: Denk na over het woord ‘doelgroep’
Commerciële bedrijven gebruiken de term 'doelgroep' voor hun (betalende) klanten. In het sociaal domein is ‘doelgroep’ ook een gangbare term geworden. Hoe langer je hier mee werkt, hoe gewoner dat misschien wordt. Maar pas op dat het geen afstandelijk label wordt. Je werkt niet voor een abstracte groep, maar met mensen — met namen, gezichten, verhalen. Juist als je organisatie groeit, is het belangrijk om dat persoonlijke contact te behouden. Tools zoals Human Centered Design kunnen je helpen om mensen centraal te blijven stellen in alles wat je doet.
Je vindt hier een praktische toolkit van Human centered Design.
Deel deze kennis met anderen
Dit vind je mogelijk ook interessant
Meer weten? Lees het Oranje Fonds Groeiboek
Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld, met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.