Hoe toon je aan dat je aanpak écht impact maakt?

Benieuwd of jouw maatschappelijke initiatief daadwerkelijk verschil maakt? Met de juiste aanpak kun je jouw impact niet alleen verbeteren, maar ook zichtbaar maken voor partners, financiers en je eigen team. In dit artikel lees je hoe je dat stap voor stap aanpakt -van meten tot samenwerken- zodat je gericht kunt leren en groeien.

placeholder

In het kort: hoe toon je impact aan?

Om aan te tonen dat je aanpak echt werkt, is het belangrijk om aannames te testen, resultaten te meten en inzichten actief te gebruiken. Daarmee leer je wat beter kan, leg je verantwoording af aan financiers en onderbouw je jouw maatschappelijke waarde. Denk hierbij aan:

  • Het formuleren van leerdoelen die passen bij jouw strategie.
  • Het kiezen van passende meetmethodes.
  • Het betrekken van je team én je doelgroep.
  • Het vinden van de balans tussen ‘harde’ en ‘zachte’ data.

Voor de praktische uitwerking van deze aanpak lees je verder in het artikel.

1. Waarom testen zin heeft: maak je impact meetbaar

Waarom het belangrijk is om resultaten te meten? Door aannames over je aanpak van maatschappelijke problemen te testen ontdek je of je werkelijk verschil maakt. Hoewel meten, monitoren en evalueren soms als extra werk kunnen voelen, zijn ze cruciaal om te leren en om je strategie te versterken.

De resultaten helpen je bovendien bij het leggen van verantwoording aan financiers en het versterken van je geloofwaardigheid. Beschouw meten als een nuttig hulpmiddel, niet als een doel op zichzelf. Ontdek hier handige tools en software die andere initiatieven succesvol inzetten bij het meetproces. 

 

2. Kies je eigen leerdoelen, niet alleen die van financiers

Richt je niet alleen op de informatiebehoefte van financiers, maar begin bij je eigen vragen. Welke aannames wil je toetsen? Zijn de gekozen indicatoren in het begin van het proces nog steeds relevant? Een duidelijke verandertheorie (Theory of Change) helpt om je focus te bepalen en de juiste informatie boven tafel te krijgen.

Ga ook het gesprek aan met financiers over welke gegevens voor beide partijen waardevol zijn, maar geef prioriteit aan leren en verbeteren in plaats van alleen aan de eisen van je financiers te voldoen. Zo voorkom je dat het meten een invuloefening wordt en benut je het vooral als leerinstrument.

3. Gebruik de juiste tools en schakel hulp in

Hoe langer je bezig bent, hoe meer data je kan verzamelen over je aanpak. Je hebt waarschijnlijk meer deelnemers bereikt, of bent actief op steeds meer plekken in het land. Ga na of de tools en meetinstrumenten die je toepast je echt helpen met meten. Zorg dat de tools die je gebruikt het werk ondersteunen en niet onnodig ingewikkeld maken.

Heb je zelf niet meer de kennis of capaciteit in huis om hiermee verder te komen? Dan kan externe hulp uitkomst bieden.

Veel fondsen bieden (korte) cursussen aan, kennen experts die je op weg kunnen helpen of kunnen adviseren over hoe je een teamlid met meer talent hier verder in kunt trainen. Zo ontwikkelt je organisatie zich verder tot een lerende organisatie.

 

4. Meet ook de 'zachte' sociale effecten

Veel resultaten, zoals aantal mensen bereikt of geholpen, laat zich wat makkelijker uitdrukken in cijfers: kwantificeren. Sommige sociale doelen, zoals maatschappelijke effecten, laten zich minder makkelijk vangen in cijfers. Denk aan thema’s als eenzaamheid, zelfredzaamheid of veerkracht. 

Toch zijn er manieren en oplossingen om ook de resultaten van “zachtere” doelen inzichtelijk te maken. Laat je inspireren door dit impactoverzicht voor inloophuizen, waar ook thema's als eenzaamheid als indicator inzichtelijk wordt gemaakt. Of bekijk de webinar waar we ingaan op het meten van “harde” versus “zachte” indicatoren.

5. Betrek je team: samen meten is sterker

Tot slot: meten werkt het best als je het samen doet. Betrek collega’s, vooral diegenen die dagelijks met de doelgroep werken, vanaf het begin in het meetproces. Hun ervaringen vormen een waardevolle bron van informatie én zorgen ervoor dat het verzamelen van data onderdeel wordt van het dagelijkse werk.

Dus betrek ze vanaf het begin bij het opzetten van het impactonderzoek. Daarnaast zorgen zij meestal ook voor dat de vragenlijsten worden uitgezet, interviews worden afgenomen, of dat er op andere manieren informatie wordt verzameld. Door gezamenlijk te meten, ontstaat er meer draagvlak en wordt leren vanzelfsprekender binnen je organisatie.

Meer weten? Bekijk de voorbeelden van andere sociale initiatieven over het meten van impact

Dit vind je mogelijk ook interessant

Het Oranje Fonds Groeiboek lezen?

Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld, met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.

Lees het Oranje Fonds Groeiboek