Subsidie voor je stichting aanvragen
Subsidie aanvragen kan een belangrijke stap zijn om je maatschappelijke initiatief mogelijk te maken. Maar wanneer begin je ermee? Waar moet je op letten? En wat verwachten subsidieverstrekkers eigenlijk van een goede aanvraag?
In dit artikel krijg je praktische tips over het aanvragen van subsidie, inclusief wat wel en niet mogelijk is bij lopende projecten.
Subsidie aanvragen
In het kort:
- Dien je subsidie altijd vooraf in – idealiter 6 maanden vóór de start
- Voor lopende projecten of gemaakte kosten wordt meestal geen subsidie toegekend
- Een sterke aanvraag laat o.a. zien: maatschappelijk nut, duidelijke doelgroep, vrijwillige inzet, haalbare aanpak en duurzame impact
In de rest van het artikel lichten we deze punten verder toe.
Wanneer begin je met subsidies aanvragen?
Een subsidieaanvraag moet je altijd vooraf indienen – dus nog vóórdat je initiatief start. Begin daarom op tijd met de voorbereiding, zodat je aanvraag op tijd binnen is en je de financiering op het juiste moment ontvangt.
Het beoordelingsproces kost vaak meerdere weken tot zelfs maanden. Sommige fondsen en overheidsinstanties hebben vaste periodes waarin je een aanvraag mag indienen. Daarom is het slim om je aanvraag ongeveer een half jaar voor de startdatum in te dienen.
Kan ik subsidie krijgen voor een lopend project?
Het is vaak zo dat subsidieverstrekkers geen projecten willen financieren die al gestart zijn. Ook vergoeden de meeste subsidieverstrekkers geen kosten die al zijn gemaakt voordat je de aanvraag hebt ingediend.
Is je project of initiatief afhankelijk van toegekende subsidies? Wacht dan altijd tot je subsidieaanvraag is goedgekeurd voordat je daadwerkelijk gaat starten. Zo weet je zeker dat je op een later moment niet in de financiële problemen komt en zorg je voor een soepel en succesvol verloop van je project.
Hoe schrijf je een goede subsidieaanvraag?
Om een subsidieaanvraag in te dienen, is het belangrijk om eerst de subsidieverstrekker en de vereisten van de subsidie goed te onderzoeken. Een subsidieaanvraag moet vaak aan een groot aantal criteria voldoen.
Hoe vollediger je de aanvraag indient, hoe kleiner de kans op afwijzing is. Breng daarom nauwkeurig in kaart wat het doel van je sociale initiatief is, hoeveel geld je denkt nodig te hebben en waar je dat aan gaat besteden.
Neem in ieder geval de volgende onderdelen mee in je subsidieaanvraag:
- Maatschappelijke relevantie en verhaal: wat is de aanleiding van het initiatief, waarom is het nuttig en nodig en wat voegt het toe aan reeds bestaande initiatieven?
- Doelgroep en draagvlak: wie hebben behoefte aan het initiatief en waaruit blijkt dat? Wie doen er mee om het te realiseren en met welke inzet?
- Concrete resultaten en impact: wie worden er met het initiatief bereikt en welke betekenis heeft dit voor de doelgroep?
- Kwaliteit en haalbaarheid van de projectopzet: is het plan goed uitgewerkt, is er kritisch gekeken naar wat er voor nodig is om het doel te bereiken, is er goed naar de kosten gekeken?
- Mate van vrijwillige inzet: hoeveel vrijwilligers doen er mee aan het initiatief en met welke inzet? Dus hoe vaak en voor hoeveel uur?
- Implementatie en continuïteit: is er goed nagedacht over hoe het initiatief na de aanloopperiode voortgezet kan worden? Zowel inhoudelijk als financieel?
Hulp nodig bij het aanvragen van subsidies?
Het Oranje Fonds beschikt over verschillende adviesbureaus of individuele adviseurs de één-op-één met jou en je organisatie mee kunnen kijken. Bijvoorbeeld met het aanvragen van financiering, maar ook bij het bepalen van je strategie, het meten van je impact of juridische of marketingvraagstukken. Neem hiervoor contact op met onze Programma Adviseur Marloes Adema.
Deel deze kennis met anderen
Dit vind je mogelijk ook interessant
Meer weten? Lees het Oranje Fonds Groeiboek
Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld, met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.