7 gouden tips voor bedrijfsfinanciering van sociale initiatieven

Voor duurzame financiering van je sociale initiatief is het belangrijk om een mix van financieringsbronnen aan te boren. Ook als je al steun ontvangt van instanties zoals gemeenten en fondsen. Ontdek hoe je bedrijven voor financiering kunt benaderen - en hoe je jouw verhaal op je toekomstige financiers afstemt. Senna Bouteba van Blooming Projects deelt praktische tips om je op weg te helpen.

placeholder

Inhoudsopgave: 

In het kort: Waarom bedrijfsfinanciering - Maak je initiatief toekomstbestendig
Bedrijven als sponsor of financier - Hoe pak je dat aan? 
Tip 1: Onderzoek je impact - Laat zien wat je waard bent
Tip 2: Zoek naar de juiste haakjes - Verbind je missie aan die van het bedrijf
Tip 3: Ontwikkel een goede propositie - Laat zien wat jouw initiatief het bedrijf oplevert
Tip 4: Zet je netwerk slim in - Warm contact werkt beter dan koud bellen
Tip 5: Manage verwachtingen vanaf het begin - Vraag niet meteen om geld, maar wees wel eerlijk
Tip 6: Verwachtingmanagement: wees duidelijk over je voorwaarden - Houd vast aan je kernwaarden
Tip 7: Lever wat je belooft - Kom afspraken na en zorg voor een goede reputatie
Aan de slag 

In het kort: Waarom bedrijfsfinanciering?

Hoewel het gebruikelijk is om een beroep te doen op overheidssubsidies en fondsbijdragen voor de financiering van je maatschappelijke initiatief, kunnen bedrijven ook waardevolle financiers zijn. Steeds meer commerciële organisaties investeren in maatschappelijke initiatieven door middel van uren of expertise, maar ook met materialen en geld. 

Je financieringsmodel bestendigen met geld vanuit bedrijven is hoe dan ook verstandig, omdat het je initiatief toekomstbestendig maakt.

Bedrijven als sponsor of financier 

In mijn trainingen vraag ik initiatiefnemers van maatschappelijke projecten weleens of ze aan bedrijven hebben gedacht als sponsor of financier. Dat levert soms verontwaardigde blikken op.

Ik krijg dan vaak de opmerkingen: ‘Maar daar kom ik toch niet binnen’, ‘Maar ik ben toch helemaal niet interessant voor hen’ of ‘Ik zou niet weten waar ik moet beginnen!’. Ze voelen een drempel of hebben simpelweg nog nooit aan deze optie gedacht. En dat geldt misschien ook wel voor jou. Ik inspireer je graag om bedrijven als financier te overwegen en help je graag over die drempel heen.

Vanuit mijn ervaring met sociale initiatieven, aangevuld met die van de initiatiefnemers van JINCTalentcoach en Stichting Join Us geef ik je zeven gouden tips mee en daag ik je uit om na het lezen van deze blog de eerste stap te zetten om op zoek te gaan naar die succesvolle match met een bedrijf dat jouw initiatief verder kan brengen.

Tip 1: Onderzoek je impact: laat zien wat je waard bent

Om een gelijkwaardige relatie aan te gaan met een bedrijf en met vertrouwen op een bedrijf af te stappen, is het nodig om je waarde te kennen en daar ook echt in te geloven. Talentcoach en JINC noemen dit het allerbelangrijkste. Alleen goede dingen doen en mensen helpen is niet voldoende. Eén van de dingen die daarbij belangrijk is, is inzichtelijk hebben welk probleem je wilt oplossen, wat je precies beoogt, en hoe succesvol je daarin bent.

Dit kun je onderbouwen door het doen van een impactonderzoek. Steeds meer grote bedrijven hebben MVO-managers in dienst die goed kijken of jouw impactstrategie aansluit bij die van hun bedrijf. Zo beoordelen ze of ze met jouw initiatief echt impact kunnen maken. Je moet echt weten welke impact je nastreeft of welke impact je met je initiatief al maakt. 

Tip 2: Zoek naar de juiste haakjes

Het heeft Join Us geholpen om de oren en ogen goed open te houden voor nieuws over bedrijven en hun kernwaarden. Ze leerden bedrijven kennen door zich te verdiepen in hun Corporate Social Responsability beleid. Oftewel de wijze waarop ze sociale, milieu- en economische aspecten integreren in hun waarden, cultuur, beslissingen, strategie en bedrijfsvoering. Vanuit hun doelen en gewenste impact de keuze om op een bedrijf af te stappen.

Join Us ontdekte zo de missie van T-mobile: 'We won’t stop until everyone is connected'. Dat sloot naadloos aan bij hun doel om jongeren die met eenzaamheid kampen met elkaar in contact te brengen. Ook Talentcoach verdiepte zich in de websites van grotere bedrijven.

Deze initiatieven zochten naar informatie in o.a. de jaarverslagen en naar pagina’s met informatie over het MVO-beleid. Ze zochten daarin naar de match tussen hun thema’s en die van de bedrijven. Een tip die ze daarbij geven is om ook te kijken naar de partners met wie je toekomstige financiers al samenwerken, om een idee te krijgen van hoe passend jouw initiatief is voor dat bedrijf.

Tip 3: Ontwikkel een goede propositie

Het helpt om een propositie te maken die bedrijven waardevol vinden en waar zij belang aan hechten. Dat zorgt er meteen voor dat je een gelijkwaardige relatie kunt aangaan. Je gaat na wat jij te bieden hebt voor het bedrijf en laat zien welke waarde je voor hen kunt leveren.

Voorbeelden uit de praktijk:

Een voorbeeld van een propositie JINC en Zuidas-bedrijven

JINC probeerde te achterhalen waar Zuidas-bedrijven in Amsterdam tegenaan lopen. Ze ontdekten dat zij intrinsieke gemotiveerd zijn om bij te dragen aan kansengelijkheid. Want deze bedrijven lopen op termijn aan tegen een tekort aan medewerkers. Een bijdrage aan kansengelijkheid kan voor hen een blijvende toestroom van medewerkers opleveren in de toekomst. Ook bleek dat hun nieuwe lichting medewerkers waarde hecht aan het doen van vrijwilligerswerk tijdens werktijd. Voor die bedrijven is het van belang om aan te sluiten bij de wensen van hun medewerkers om ze binnen te halen en te behouden. Op beide vlakken lagen kansen voor JINC, dat zich richt op het vergroten van kansengelijkheid onder jeugd. JINC biedt bedrijven iets en tegelijkertijd helpt het JINC. Een basis voor een gelijkwaardige samenwerking dus.

Een voorbeeld propositie JoinUs en KPMG

Join Us ontdekte dat KPMG inzet op sociale contacten op de werkvloer. Die link zorgde voor een samenwerking waarin de medewerkers van KPMG zich met uren inzetten om technische ontwikkelingen voor Join Us mogelijk te maken. Ook kun je inspelen op het feit dat een bedrijf meer zichtbaar wil zijn als een maatschappelijk betrokken ondernemer. Talentcoach denkt met bedrijven mee over hoe hun initiatief ook een podium kan bieden aan het bedrijf. Een win-winsituatie. Zo draagt jouw initiatief bij aan het oplossen van een probleem voor hen. Dit betekent dus ook dat je goed moet luisteren en doorvragen. Zodat voor jou duidelijk wordt wat hun belangen en wensen zijn en welke vraagstukken ze tegenaan lopen.

Tip 4: Zet je netwerk slim in

Om gemakkelijker binnen te komen bij bedrijven die passen bij jouw initiatief, is het handig om te beginnen met een warm contact. JINC Talentcoach en Join Us geven sociale ondernemers als tip mee om in hun netwerk te zoeken naar connecties die het bedrijf kennen of er werken. Wie ken je en hoe kun je dat lijntje inzetten?

JINC maakte bijvoorbeeld gebruik van de steun van bestaande bedrijven om de deuren te openen bij andere bedrijven. Talentcoach keek of iemand in hun netwerk ze succesvol kon introduceren bij de MVO-afdeling van een bedrijf.

Als warme acquisitie niet succesvol blijkt, kan koude acquisitie een alternatief zijn. Dit kost alleen wel meer moeite. Zo stapte de directeur van JINC op de fiets en ging de bedrijven in de buurt af. Bij 5 van de 100 bedrijven kwamen ze toch binnen. Via die bedrijven probeerde hij dan ook weer bij de andere bedrijven binnen te komen.

Tip 5: Verwachtingsmanagement: vraag niet meteen om geld, maar wees wel eerlijk

Het eerste gesprek is er niet op gericht om geld binnen te halen, maar om te laten weten dat je op termijn iets van ze wilt. Dat kan geld zijn, maar dat kan ook iets anders zijn, zoals inzet van expertise, de uren van hun medewerkers, materiaal of iets anders. Maar laat wel in het eerste gesprek vallen waar het je uiteindelijk om gaat. Dat voorkomt teleurstelling. Talentcoach heeft veel gesprekken gevoerd en door ervaring geleerd meteen duidelijk te zijn over waar je uiteindelijk voor aanklopt.

De drie initiatieven adviseren om de tijd te nemen voor het voeren van de gesprekken. Ze benadrukken daarbij de waarde van het opbouwen van relaties. Het bereiken van je doelen vraagt om meerdere overleggen en samenwerking. Ga daarbij naast elkaar te staan en werk gezamenlijk naar de doelstellingen toe.

Om dit soort gesprekken goed te voeren laat JINC alle medewerkers een salestraining volgen. Het binnenhalen van bedrijven is een vak en dit valt te leren. Niet altijd is financiering het eindpunt. JoinUs ging bijvoorbeeld met de GGZ-Mentaal beter een samenwerking aan en krijgen een dagdeel per week gratis een GZ-psycholoog die zich voor Join Us inzet.

Tip 6: Bepaal je doel en wees duidelijk over je voorwaarden

Om een gesprek met een bedrijf goed in te gaan, is het belangrijk om je doel en randvoorwaarden helder te hebben. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven en te zoeken naar een match die in balans is, waarbij je jezelf als initiatief niet verliest. JINC was in een vergevorderd stadium met een groot bedrijf maar het uiteindelijke sponsorcontract bleek niet uitvoerbaar voor hen. Dat was dan ook een moment om hierop feedback te geven en hun eigen voorwaarden voor samenwerking kenbaar te maken.

Kom je er niet uit, dan kun je alsnog afscheid van elkaar nemen. Join Us waarschuwt bijvoorbeeld ook voor bedrijven die aan social washing, of windowdressing doen. Je wil niet gebruikt worden voor een fout doel. Dat zal ook op jouw initiatief afstralen. Het is belangrijk dat je gevoel goed is en je een goede match voelt. Voelt het niet goed, ga dan geen samenwerking aan.

Tip 7: Lever wat je belooft 

Bedenk je dat bedrijven niet alleen met jou in gesprek zijn, maar dat er meerdere initiatieven zijn die graag financiering willen. Als hun ervaringen met jou slecht zijn, dan is dat een reden voor een bedrijf om de samenwerking te stoppen. Denk aan het niet nakomen van de afspraken, slecht bereikbaar zijn en het niet halen van deadlines.

Talentcoach ziet het om haar heen gebeuren dat maatschappelijke organisaties op dit vlak steken laten vallen. En dat is jammer. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent, afspraken nakomt en resultaat levert. Maar wees ook transparant over niet behaalde resultaten en informeer je samenwerkingspartner daar meteen over, adviseert Talentcoach. Bedrijven hebben er over het algemeen veel begrip voor als dingen anders lopen, mits ze maar goed geïnformeerd blijven en betrokken worden.

Aan de slag

Dit zijn de belangrijkste tips op een rij. Hopelijk zorgt dit ervoor dat je (bijna) over de drempel heen bent. Zodat je je op bedrijfsfinanciering kunt gaan oriënteren, een passende match kunt zoeken met een bedrijf of al concreet op een bedrijf af kunt stappen. Ik zou zeggen pak net als JINC de fiets en ga ervoor! Ik wens je heel veel succes! 

placeholder

Auteur

...

Dit vind je mogelijk ook interessant

Meer weten? Lees het Oranje Fonds Groeiboek

Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld, met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.

Lees het Oranje Fonds Groeiboek