Hoe maak je je organisatie jongerenproof?

Hoe zorg je ervoor dat vrijwilligerswerk niet alleen aantrekkelijk is voor jongeren, maar ook dat zij echt mee willen en kunnen doen? Ervaren initiatiefnemers delen hoe zij dit aanpakken. 

Inhoud video:

00:00 Introductie
00:06 Dionne van de Sande (Cello) - Jongerenproof maken? Start met de basis
01:15 Paulien Kok (De Schroef) - Dé jongere bestaat niet. Beweeg maximaal mee
01:59 Habiba Mohamed (Kardo Aid) - Geef jongeren inspraak en eigenaarschap

Samenvatting video: 

Habiba Mohamed van Kardoaid, Dionne van de Sande van Cello en Paulien Kok van De Schroef delen wat zij tijdens drie jaar De Verschilmakers: Jong Sociaal Oranje leerden door te doen:

  • Kardoaid groeide van 8 naar 22 jonge vrijwilligers in drie jaar tijd. Dat lukte vooral door jongeren uit te nodigen hun vrijwilligerswerk deels zelf in te richten: wat kun je en wat wil je? Doordat oudere en jongere vrijwilligers samenwerkten veranderde de cultuur. Jong en oud leren veel van elkaar bij Kardoaid.
  • Cello bracht eerst de basis op orde. Op advies van jongeren maakten zij hun website toegankelijker en hun vacatures duidelijker. Daarnaast experimenteerde Cello met proeftuinen waarbinnen jonge vrijwilligers de ruimte krijgen met eigen budget activiteiten te organiseren voor cliënten op een van de locaties van Cello. 
  • De Schroef leerde vooral dat dé jongere niet bestaat. Jonge vrijwilligers hebben verschillende meningen, behoeften, eisen en wensen. Dankzij hun coachvolgsysteem kan De Schroef maatwerk bieden in de begeleiding van jonge vrijwilligers. Daarnaast benadrukt De Schroef hoe belangrijk waardering en erkenning is. 
  • Jongeren een onvergetelijke ervaring geven, dat is wat alle deelnemers aan De Verschilmakers graag willen. Om de kans te vergroten dat de jongeren, ook als zij afscheid nemen, later opnieuw vrijwilligerswerk gaan doen.

Dit vind je mogelijk ook interessant