Inkomstenbronnen per ontwikkelfase van je organisatie

Als een gedreven organisatie met een doordacht meerjarenplan en langetermijnvisie, is het belangrijk om proactief te plannen en vooruit te kijken naar de financieringsmogelijkheden in de komende jaren. Nog geen duidelijk beeld van je toekomstige financiering? Ontdek de verschillende financieringsbronnen die je per ontwikkelingsfase in kunt zetten om je financieel model te bestendigen.

placeholder

Bekijk de infographic in PDF 

Bij het streven naar verduurzaming van je inkomstenstroom kan het uitdagend zijn om nieuwe financieringsbronnen aan te boren. (Innovatie)fondsen dragen vaak liever bij aan de start van je organisatie dan de verdere ontwikkeling van je plannen. Hoe zorg je voor voldoende financiële middelen, terwijl je organisatie zich door blijft ontwikkelen?

Verschillende inkomstenbronnen en type financiering

Per ontwikkelfase van je organisatie is het belangrijk om verschillende inkomstenbronnen in te zetten en op voorhand andere vormen van financiering te verkennen. Een duurzame financieringsmix bestaat doorgaans uit de onderstaande inkomstenbronnen en financieringstypen:

  • Innovatie subsidies
  • Subsidies korte en lange termijn
  • Inkomsten uit aanbestedingen: inkoop
  • Giften: projectfinanciering
  • Donaties
  • Sponsoring
  • Verkoop diensten en producten (derden)
  • Ledenbijdragen en contributies
  • Exploitatiefinanciering
  • Prestatiefinanciering
  • Leningen en participaties

Financieringsmogelijkheden tijdens de verduurzamingsfase

In de opstartfase vertrouw je voornamelijk op eigen kapitaal, fondsen (projectfinanciering tot 3 jaar) of crowdfunding. Naarmate je organisatie volwassener wordt, stuit je echter op een uitdaging: er zijn simpelweg onvoldoende financiële middelen beschikbaar voor de verduurzaming van je organisatie. Er ontstaat een gat (of gap) in je financieringsmodel.

Gap in je financiersmodel dichten

In de verduurzamingsfase kun je dit gat in beperkte mate aanvullen met financiering in de vorm van:

  1. Prestatiefinanciering 
  2. Exploitatie- of organisatiefinanciering 

Prestatiefinanciering omvat afspraken met gemeentes, al dan niet als onderdeel van een aanbesteding. Sommige fondsen, zoals het Oranje Fonds, bieden dit type financiering aan. Aan de andere kant voorziet exploitatie- of organisatiefinanciering in vrij besteedbaar geld dat geschikt is voor reguliere activiteiten van de organisatie.

Fondsen zoals het Oranje Fonds, Adessium Foundation, het Kansfonds (voor buurthuizen) en ING Fonds bieden exploitatiefinanciering aan of hebben hier in het verleden initiatieven voor gestart.
Organisatiefinanciering richt zich op het behalen van specifieke ontwikkelingsdoelen binnen de organisatie, zoals teamversterking of het aangaan van partnerschappen. Diversen fondsen stellen deze vorm van financiering beschikbaar.

Financieringsmogelijkheden voor de opschalingsfase

Financiering vinden voor het opschalen van je organisatie kan ook een flinke uitdaging vormen. Vooral wanneer dit schalen ook uitbreiden naar andere gemeenten inhoudt. Gemeentes financieren namelijk niet buiten hun eigen gemeentegrens.

Wel kun je in dat geval opnieuw projectfinanciering bij fondsen aanvragen als je kunt aantonen dat je met het opschalen een totaal nieuwe of aanzienlijk grotere doelgroep bedient.

Nieuwe financieringsvormen aanboren 

Hecht je als organisatie veel belang hecht aan informeel werken of aan autonomie (zelf keuzes maken)? Dan zijn juist subsidies ingewikkelder en heb je dus wat minder opties. Succesvolle organisaties die echt schalen, ook in budget, hebben gelukkig ook nog de mogelijkheid dat de Nationale Postcode Loterij zich voor een aantal jaar met financiële steun aan de organisatie verbindt.

In het verleden heeft het Oranje Fonds organisaties ondersteund bij de landelijke opschaling van succesvolle initiatieven. Voor verdere groei zal je echter steeds vaker moeten vertrouwen op andere financieringsbronnen. Zoals een groep vrienden die elk jaar een geldbedrag doneert of andere innovatieve ideeën. Als je een sociale onderneming hebt en blijft groeien, kun je gelukkig ook nog steunen op eigen verkoop, leningen en investeringen.

Meer weten over financiering? Lees het hele groeiboek 

Dit vind je mogelijk ook interessant

Het Oranje Fonds Groeiboek lezen?

Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld; met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.

Lees het Oranje Fonds Groeiboek