Bestuurlijke inrichting van je organisatie: tips uit het Groeiboek

Waar moet je op letten als sociale organisatie als het gaat om de (bestuurlijke) inrichting van je organisatie? 

In het Oranje Fonds Groeiboek delen we essentiële inzichten over het inrichten van de bestuurlijke organisatie voor sociale initiatieven. Leer welke rechtspersonen het meest geschikt zijn en laat je inspireren door praktijkvoorbeelden van succesvolle sociale ondernemers. 

Een stichting of vereniging is vaak de meest logische keuze als rechtsvorm voor een sociaal initiatief. Traditioneel gezien richten B.V.'s, N.V.'s en coöperaties zich vaak op commerciële doeleinden. Deze scheidslijn is tegenwoordig echter niet zo scherp meer.

Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van sociale of maatschappelijke ondernemingen die vaak als B.V. zijn opgericht, waarbij eventuele winsten altijd terugvloeien naar de maatschappelijke missie. Bovendien zien we steeds vaker combinaties van rechtsvormen, zoals stichtingen in samenwerking met B.V.'s. Hoe kies je dan de juiste bestuurlijke inrichting voor jouw organisatie?

In het Groeiboek vind je diverse praktijkvoorbeelden van andere sociale initiatieven en sociaal ondernemers, die kunnen dienen als inspiratie voor jouw organisatie. 

Ontdek daarnaast de aandachtspunten en de voor- en nadelen bij het inrichten van een effectief bestuursmodel. Bijvoorbeeld het opzetten van een Raad van Toezicht (RvT) of Raad van Advies (RvA). Het Groeiboek bevat daarnaast concrete voorbeelden uit de praktijk, van organisaties zoals Thuisgekookt.

Lees meer over Bestuurlijke Inrichting in het Groeiboek

Dit vind je mogelijk ook interessant

Hele groeiboek lezen?

Het Oranje Fonds heeft het Groeiboek samengesteld, met tips uit de praktijk door en vóór sociale initiatieven. Meer dan 50 sociale organisaties zijn je al voorgegaan en hebben inmiddels deze groeifasen doorlopen. Met ondersteuning van het Groeiprogramma van het Oranje Fonds.

Lees het Oranje Fonds Groeiboek